En çok tercih edilen Kurgu Programları: Edius Vs Adobe Premiere
EDIUS vs PREMIERE PRO: 2024 Karşılaştırma Kılavuzu
Grass Valley EDIUS ve Adobe Premiere Pro, profesyonel video düzenleme topluluğunun en büyük yazılım devlerinden ikisidir. Her ikisi de lider olarak kabul edilir ve görüntülerinizi hızlı ve hassas bir şekilde işlemenize yardımcı olacak inanılmaz araç ve efekt paletlerine sahiptir.
Her iki programın da avantajları ve dezavantajları bulunsa da, ikisi arasında çok fazla benzerlik vardır. Bu yazıda, EDIUS ve Premiere Pro’yu her açıdan karşılaştıracağız ve ortak özelliklerini ve birbirlerine göre avantajlarını objektif olarak değerlendireceğiz.
EDIUS’a Kısa Bir Bakış
EDIUS, profesyonel video düzenleme alanında standartları belirleyen yazılımlardan biridir. EDIUS, başlangıçta Japonya merkezli Canopus firması tarafından geliştirildi ve ilk sürüm olan EDIUS 1.0, 2003 yılında Windows XP için tanıtıldı. Daha sonra Grass Valley tarafından satın alınan EDIUS, Japon mühendislerinin halen de devam eden geliştirmeleriyle en çok tercih edilen video düzenleme platformlarından biri olmayı başardı.
EDIUS’un sade ve pratik arayüzü, çok sayıda komut ve kontrol tuşlarıyla kullanıcıya kapsamlı yetenekler sunuyor. Özelleştirilebilen pencere düzenleri ve yine özelleştirilebilen fare ve klavye tabanlı düzenleme sistemiyle, görüntülerinizle çok hızlı ve pratik iş akışları oluşturabilirsiniz.
Premiere Pro'ya Kısa Bir Bakış
Premiere Pro, 1990'larda ReelTime adlı QuickTime tabanlı bir video düzenleyici olarak doğdu. Yazılım, henüz beta aşamasındayken Adobe tarafından satın alındı ve kısa sürede Premiere olarak yeniden adlandırıldı. Yazılım 2003'te tam bir yeniden kod yazma işleminden geçti ve Premiere Pro olarak yeniden sunuldu. 2011'de Adobe fiziksel yazılım satmayı bıraktı ve daha geniş hizmetler, düzenli güncellemeler ve daha akıcı entegrasyon sunacak olan Creative Cloud'u pazarlamaya başladı.
Sektörün önde gelen video prodüksiyon araç setlerinden biri olan Premiere Pro ile web, masaüstü, tablet ve akıllı telefonlarda çalışarak her türlü ortamı yerel formatında düzenleyebilir ve profesyonel prodüksiyonlar hazırlayabilirsiniz.
Ortak Özellikler
Hızlı, duyarlı arayüz daha verimli ve üretken olmanıza yardımcı olur.
Video dosyalarını kod dönüştürmeye gerek kalmadan doğrudan içe aktarma.
Mevcut hemen hemen her kodek veya kameradan içe veya dışa aktarma olanağı sağlayan kapsamlı format desteği.
Metin ve başlık araçları güçlü ve kullanımı kolaydır.
Yeni kullanıcılar için fare tabanlı düzenleme, kurguya hızlı bir şekilde başlamayı kolaylaştırır. İstenirse klavye kısayollarıyla tamamen klavye tabanlı düzenleme imkanı sunar.
Anahtar kare tabanlı hareket takibi imkanı sunar.(Motion tracking)
Videonuz hazır olduğunda, onu herhangi bir standart yayın çözünürlüğüne ve kare hızına dönüştürüp çıktı alabilirsiniz.
Özelleştirilebilir ve kaydedilebilir çalışma alanları.
Edius ve Adobe Premiere Pro Farklılıkları
Efektler ve Grafikler
Hem EDIUS hem de Premiere Pro yerleşik efektlerle doludur. Ancak Premiere Pro çevrimiçi olarak bulabileceğiniz ücretli birçok üçüncü taraf öğretici, şablon, eklenti, efekt vb. ve Adobe'nin büyük DIY topluluğunun sağladığı ücretsiz üçüncü taraf eklentileriyle avantaj sağlar.
EDIUS ise ücretsiz olarak sağladığı üçüncü taraf eklenti(plugin) paketleriyle efekt kütüphanesini oldukça zenginleştirmiştir.
Ses Düzenleme
İki programın da gerçekten kullanışlı ses düzenleme özellikleri vardır, ancak EDIUS ücretsiz sunduğu üçüncü taraf ses editörüyle, Premiere Pro ise ücretli olarak sunulan Adobe Audition ses editörüyle çok daha profesyonel özellikler sunar.
İş Birliği ve Ekosistem
EDIUS ve Premiere Pro, ekip üyeleri arasında kolayca işbirliği yapma ve projeleri paylaşma olanağı sağlar. Bu, ekip çalışmalarını daha verimli hale getirir.
EDIUS, Japon mühendislerinin yeni geliştirdiği Chorus Hub sunucu teknolojisiyle, ekip işbirliğini mümkün kılar ve kurguyu daha verimli hale getirir. Chorus Hub sunucusu, birden fazla EDIUS istemcisini, XRE Render motorunu, Mync yazılımını ve depolamayı birbirine bağlayarak grup düzenleme için merkez noktada yer alır. Hub'ın Yazılım Geliştirme Kiti (SDK) entegre edilerek, otomatik video ve fotoğraf etiketleme, Kalite Kontrol gibi yapay zeka analiz hizmetleri ve diğer görevler etkinleştirilebilir.
EDIUS Chorus Hub, iş birliği yetenekleri nedeniyle kısmen film endüstrisinde de tercih edilen medya düzenleme yazılımı olmaya başladı. Büyük, yüksek bütçeli yapımların editörleri, projeleri uzaktaki ekip üyeleriyle kolayca ve hızlı bir şekilde paylaşabilir, değişiklikleri bir projenin tüm kullanıcılarına uygulayabilir ve dosyaları projeler arasında taşıyabilir. “It’s time to create” temasıyla Chorus Hub, gelecekteki yenilikçi hizmetlere köprü olmayı hedefliyor.
Adobe Creative Cloud, Adobe’un sunduğu bulut tabanlı bir hizmet paketidir ve kullanıcılarına en güncel Adobe yazılımlarını, bulut depolama alanını ve işbirliği araçlarını sunar. Kullanıcılar, yaratıcı projelerini bulut üzerinden yönetebilir, paylaşabilir ve işbirliği yapabilir, ayrıca projelerini bulut üzerinde depolayabilir ve cihazlar arasında senkronize edebilir.
Adobe'nin ekosistemi daha geniştir ve fotoğraf düzenleme, post prodüksiyon, grafikler ve efektler, animasyon ve daha fazlasında uzmanlaşmış uygulamalar arasında daha basit bir iş akışına sahiptir. Premiere Pro ayrıca, sürekli olarak yardımcı kullanıcılardan araçlar, eklentiler, şablonlar, efektler, eğitimler ve diğer kaynakları üreten büyük bir DIY ekosistemine sahiptir. After Effects ile entegrasyonu, efekt ayarlarını harici olarak ayarlamanıza ve tüm ara işlemeleri atlamanıza olanak tanır.
Çıktı Alma
Premiere Pro, YouTube ve diğer sosyal medya siteleri için daha geniş ve daha özel dışa aktarma seçeneklerine ve ayarlarına sahiptir.
Güncellemeler
Adobe Creative Cloud üyeliği ile kullanıcılar, abonelikleri süresince Premiere Pro’nun en güncel yazılım sürümlerine erişim sağlar ve sürekli olarak yeni özelliklerden faydalanabilir.
EDIUS’ta ise iki ana sürüm örneğin EDIUS 11 ile 12 sürümleri arasındaki tüm güncellemeler ücretsizdir. İstenirse bir sonraki ana sürüme ücretli olarak yükseltilebilir.
Lisanslama Sistemi
Premiere Pro’da aylık ve yıllık planlarla abonelik tabanlı bir lisanslama sistemi vardır, aylık veya yıllık bazda aboneliğinizi devamlı olarak yenilemeniz gerekir.
EDIUS’ta ise kalıcı lisanslama modeli mevcuttur, Windows işletim sistemi veya donanım bazlı kısıtlamalar olmadığı sürece ömür boyu kullanılabilir.
Bütçe
EDIUS, kalıcı lisanslama modeli sunduğu için satın alırken bir kere ödeme yapılır ve lisans kurumun veya kullanıcının olur. Bu model, maliyet tarafında satın alan tarafın bütçelerini öngörebilmelerini sağlar. EDIUS’ta normal kurumsal sürümün yanısıra Personal ve Home Edition gibi sürümler de vardır. Bu sürümler, bütçe kısıtlamaları olan küçük ve orta ölçekli firmalar, yerel tvler, ilçe belediyeleri, şahıs firmaları ve bireysel kullanıcıların çok uygun fiyatlarla EDIUS’a sahip olmasını sağlar.
Premiere Pro ise abonelik sistemindedir ve yılda bir ödeme yapılması gerekir. Lisans 1 yıllığına sizin olur ve kullanıma devam edecekseniz her yıl yenileme prosedürü gerektirir. Bireysel ve kurumsal olmak üzere iki abonelik çeşidi vardır. Bireysel aboneliğin ücreti kurumsal aboneliğe göre daha uygundur ve şahıs firmaları ve bireysel kullanıcılar için uygun maliyetler sunar.
Her iki yazılım da eğitim kurumları için özel ve çok uygun fiyatlı lisans seçenekleri sunar.
Sistem Gereksinimleri
Premiere Pro, yüksek performanslı donanım gereksinimlerine sahiptir, bu gereksinimler After Effects ve Photoshop gibi programlarla entegre çalışmak istendiğinde daha da artar. Bu, ek donanım yatırımları ve daha yüksek işletim maliyetleri anlamına gelebilir. Premiere Pro hem Windows hem de MacOS işletim sistemiyle uyumludur.
EDIUS, düşük sistem konfigürasyonlu bilgisayarlara bile kurulabilir ve bu sistemlerde bile kabul edilebilir bir performans sunar. Bu da yüksek performanslı donanımı olmayan kurumlar ve kullanıcılar için ek bütçe tasarrufu sağlar. EDIUS sadece Windows işletim sisteminde çalışır.
Sonuç
EDIUS ve Premiere Pro, temelde çoğu özelliğiyle aynı olan ancak bazı özel durumlarda farklı ihtiyaçlara cevap verebilen özelliklere sahip güçlü video düzenleme araçlarıdır.
Ancak Premiere Pro’nun; kapsamlı Creative Cloud ekosistemi, bulut üzerindeki iş birliği, tüm platformlar arasındaki(pc, web, akıllı telefon ve tablet) senkronizasyon kolaylığı, detaylı arayüzü, geniş amatör topluluğu ve biraz daha düşük başlangıç maliyeti, onu film sektörü, DIY editörleri ve daha küçük ekipler için tercih edilen video editörlerinden biri haline getiriyor.
EDIUS ise; pratik arayüzü, hızlı ve kararlı bir iş akışı sağlaması, başlangıç ve gelecek için öngörülebilen yazılım ve donanım bütçeleri, düşük sistem gereksinimleri ve Chorus Hub iş birliği sistemiyle, Tv kanalları, kamu kurumları, küçük ve orta ölçekli firmalar ve bireysel kullanıcılar için tercih edilen seçenek olarak öne çıkıyor.
“EDIUS mu Premiere Pro’mu daha iyidir?” sorusunun ise kesin bir cevabı yoktur çünkü bu tamamıyla ölçülebilen ve net sonuçlar alabileceğiniz bir soru değildir. En iyi kurgu yazılımı; kurgu editörünün rahatça ve kolay kullanabildiği, özelliklerini çok iyi bildiği, onun ihtiyaçlarını karşılayan ve bütçesine en iyi uyan yazılımdır.